Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Távmunka, home office – mi változhat az Mt.-ben a koronavírus miatt? – 2020/17. szám

Távmunka, home office – mi változhat az Mt.-ben a koronavírus miatt?
A tavaszi veszélyhelyzet rávilágított arra, hogy a távmunka hazai szabályozása még gyerekcipőben jár – írja az RSM blogja. Számos hiányosság nehezíti a távmunka gördülékeny alkalmazását és hosszú távon olyan jogszabályi kereteket kell kialakítani, amely a foglalkoztatás bővülését is elősegítheti.

Jövő hétfőig lehet jelentkezni a bértámogatási konstrukciókra
A bértámogatási programok meghosszabbítását a kormány nem tervezi – közölte az ITM államtitkára.

A munkaviszony megszüntetése munkaerő-kölcsönzés esetén
A munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatásra számos speciális szabály vonatkozik. A munkaviszony megszüntetése is egy olyan terület, ahol az általánostól eltérő szabályokat kell alkalmaznunk, amelyek célja egyrészt a munkaviszonyban részt vevő három szereplő jogosultságainak és kötelezettségeinek elhatárolása, másrészt a munkaerő-kölcsönzés rugalmasságának biztosítása a munkáltató által történő munkaviszony-megszüntetés könnyebbé és olcsóbbá tételével.

„Jó éjszakát!” – Az éjszakai munka szabályai
A foglakoztatás terén különösen érzékeny időszaknak számít az éjszakai munkavégzés; a szerző az alábbiakban ennek szabályozását tekinti át.

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai
Az egyszerűsített foglalkoztatás kevés adminisztrációval jár és olcsó, így igen népszerű, azonban alkalmazása során meg kell tartani a rá vonatkozó korlátokat. Mind az ilyen módon foglalkoztatható munkavállalók létszáma, mind a munkaviszony hossza határok közé szorított, ezzel biztosítva azt, hogy ezt a formát a munkáltatók valóban csak alkalmi vagy idénymunka esetében használhassák.