Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2020. október 12.

Októberben gyorsulva csökkent a GKI fogyasztói bizalmi indexe
A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi hatalmas, csaknem 38 pontos zuhanást követően három hónapig lassuló ütemben, de összesen közel 23 ponttal emelkedett. Ezt három hónapos összesen több mint 7 pontos csökkenés követte. Augusztusban 2,7, szeptemberben 1,5, októberben további 3,1 pontos mérséklődés következett be. Az index októberben a szeptemberi -31,1 pont után -34,2 pont lett, s ezzel az áprilisi visszaesésnek októberre csak mintegy 40%-át sikerült ledolgozni. Ráadásul a tendencia romló.

A babaváró hitel a lakás-felújítási piac ajtaját is berúgta – A GKI és a Masterplast 2020. szeptemberi felmérésének eredményei
A lakás-felújítási és -korszerűsítési piacon kulcskérdés a finanszírozás. Az önerős kivitelezést a jövedelmek és a megtakarítások fokozatos emelkedése támogatja. A hitelezési oldalon a babaváró hitel megjelenése alapvetően rendezte át a piacot, s lényegében duplájára emelte a felújítási célra felhasználható banki források nagyságát – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. Emellett a pályázati lehetőségek is bővülőben vannak. Az elérhető források növekedése érezhető lökést adhat a felújításoknak és korszerűsítéseknek.

Szeptemberben a távmunkában dolgozók fele budapesti vagy Pest megyei székhelyű cégnél dolgozott
A GKI Zrt. szeptemberben felmérést végzett a hazai vállalkozások körében a hazai foglalkoztatási helyzetről. A kérdésekre 820 vállalat válaszolt, a felmérés nem terjedt ki a multinacionális nagyvállalatokra. Az 5 fő feletti vállalkozásoknál a júniushoz képest kissé csökkent az alkalmazottak száma (-1,4%), az 5 fő alattiaknál viszont jelentős, 11% növekedésről számoltak be a cégek. 2020 szeptemberében összeségében.4%-kal kevesebben álltak alkalmazásban, mint egy évvel korábban. Ez összhangban van a KSH alkalmazásban állókról szóló statisztikájával (mely azonban nem tartalmazza az öt főnél kisebb cégeket).

Médiaszerepléseink:
2020. október 9.
Karsai Gábor a GKI fogyasztói bizalmi index eséséről. Trend Fm.

2020. október 7
Petz Rraymund a lakásfelújításról. Trend Fm.

2020. szeptember 30.
Karsai Gábor a 2020-21. évi növekedési kilátásokról a „Inforádió”-ban