Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

2021. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok – így tervezzen! – 2020/21. szám

2021. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok – így tervezzen!
Jövőre csupán egy munkanap áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége 2021-ben az évkezdésre esik majd, 5 pihenőnap hétvégre esik majd, emellett összesen hat hosszú hétvégével és egy négynapos hétvégi pihenővel lehet tervezni jövőre.

Szabályos a tömeges lázmérés a munkahelyeken, de csak személyes adatgyűjtés nélkül
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tájékoztatása szerint a mindenkire általánosan kiterjedő lázmérés meghatározott feltételek mellett megengedett – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

Orvosbéremelés és a hálapénz tilalma
Szigorú feltételek kapcsolódnak az orvosok magasabb béréhez, büntetendővé válik a hálapénz.

Enyhültek a felnőttképzés adminisztrációs terhei
A szaktárca szerint az új felnőttképzési törvény nyomán 90 százalékkal csökkent az az idő, amelyet a felnőttképzést végző szervezeteknek adminisztrációra kell fordítaniuk.

A szakértelemmel és gondossággal folytatott munkavégzés kérdőjelei
Érdekes kérdést vet fel, hogy mi történik akkor, amikor a szakértelem, gondosság, vagy esetleg a szakmai szabályok szembekerülnek a munkáltatói utasítással.

Munkáltatói kárfelelősség: mit jelent a munkaviszonnyal való összefüggés?
A munkáltató kártérítési felelőssége a munkaviszonnyal összefüggő károkért áll fenn. Ezt a kifejezést meglehetősen tágan értelmezi a bírói gyakorlat, noha nem minden kárért fog felelni a munkáltató, ami a munkaviszony fennállása alatt éri a munkavállalót. Az alábbiakban az ítélkezési gyakorlat alapulvételével áttekintjük, mit jelent a munkaviszonnyal való összefüggés.

A munkáltató személyében bekövetkező változás és a tájékoztatási kötelezettség
A törvényi feltételek megvalósulása esetén a munkáltató személyében a változás akkor is bekövetkezik, ha az átvevő munkáltató a tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget – a Kúria eseti döntése.