Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2020. november 16.

Három hónapos esés után novemberben minimálisan emelkedett a GKI fogyasztói bizalmi indexe
A GKI fogyasztói bizalmi index az áprilisi zuhanás után három hónapos jelentős emelkedés, majd három hónapos esés után novemberben minimálisan emelkedett (-34,1-ről -33,0 pontra), de nem érte el szeptemberi szintjét (-31,1 pont). Az indexnek novemberre összesen az áprilisi romlás 43%-át sikerült ledolgoznia.

Borúra derű, derűre ború jön a gazdaságban
A második negyedévhez és a várakozásokhoz képest jobbak a makroszámok, de ez nem adhat okot optimizmusra. A kormány gazdaságvédelmi intézkedései ellentmondásosak, a reáljövedelem csökkent, a nyugdíjasoké különösen. A kilátások pedig nemcsak a járvány miatt bizonytalanok, hanem azért is, mert a jogállamiságról zajló vita az uniós pénzek érkezését is veszélyezteti. Karsai Gábor cikke a hvg.hu-n. Tovább…

Javult a lakosság fizetőképessége, W-alakú kilábalás jöhet
A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma után, az év második felében már javult a magyar háztartások pénzügyi helyzete, bár a tavalyi szintet még nem érte el. Ez a tendencia folytatódott a júliustól szeptemberig tartó időszakban is a GKI Gazdaságkutató és az Intrum követeléskezelő cég negyedéves mutatója alapján.

Az állami támogatások felpörgethetik a lakásépítést és felújítást – A GKI és a Masterplast 2020. októberi felmérésének eredményei
A kormány demográfiai programjának támogatását, illetve az építőipar helyzetbe hozását célzó új otthonteremtési és -felújítási intézkedéscsomag várhatóan érdemben pörgetheti fel a lakásépítési és a felújítási piacot – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. Az előbbi esetében a kormányzati csomag a következő két évben akár 20, az utóbbi esetben akár 50%-os növekedést is hozhat.