Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Home Office – a vírus előtt és alatt – 2020/24. szám

Home Office – a vírus előtt és alatt
Milyen trendek voltak megfigyelhetők az otthoni munkavégzés (home office) terén hazánkban és uniós szinten? Vajon bevált ez a rohamos népszerűségre törő munkavégzési forma? Milyen jogszabályi keretei vannak, és milyen egyéb szempontokra érdemes figyelnie egy home office bevezetését fontolgató cégnek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Bekopoghat a főnök ellenőrizni a távmunkát
A munkáltatónak meg kell győződnie, hogy a dolgozói rendelkeznek a távmunkához szükséges feltételekkel, amiről akár személyesen is megbizonyosodhat – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Már csak december 11-ig lehet igényelni az ágazati bértámogatást
A dotáció maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Gyakorlati kérdések a napi pihenőidőről
A napi munkaidő teljesítése után a munkavállalót a törvényben meghatározott, egybefüggő pihenőidő illeti meg. Számos eset előfordulhat azonban, amikor az eredetileg pihenésre szánt idő alatt is munkát kell végezni. Az alábbiakban áttekintjük, ilyen esetben mire kell figyelnie a munkáltatónak.

Bértárgyalás: a munkavállalók továbbra is 10 százalékos emelésért küzdenek
Távol álltak a megállapodástól, hiszen a munkaadók a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem látnak reális esélyt arra, hogy január 1-től bért emeljenek.

Az állampolgárságtól eltérő uniós tagállamban való munkavégzés feltételeiről
Az egyik tagállamban kiállított A1 és E101 igazolás a másik tagállam bíróságait kizárólag a szociális biztonság területén köti.