Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2021. január 12.

Januárban novemberi szintjére emelkedett a GKI fogyasztói bizalmi indexe
A GKI fogyasztói bizalmi index januárban a decemberi jelentős csökkenést követően csaknem novemberi szintjére erősödött vissza. Az index értéke az év első hónapjában (-33,8 pont) 4,7 ponttal emelkedett, de így is érezhetően elmarad a tavaszi zuhanást követő eddigi, júliusi csúcsától (-26,9 pont), s különösen a járvány előtti -12 pont körüli értékétől. Igaz, az áprilisi pánikot jellemző -50 pont körüli értékhez képest számottevő a javulás. Az adatfelvétel módszerét 2020. áprilistól-júliusig, valamint 2021. januártól kényszerűségből újra változtatni kellett. A személyes interjúk helyébe ismét az online felmérés került.

Rengeteg munkahely lett volna megmenthető 2020-ban
A COVID-19 vírus gazdasági hatásai Magyarországon is jelentősek voltak, már az első hullám során több százezer munkahely került veszélybe, illetve szűnt meg. Ennek ellenére a kormány csak visszafogott bértámogatási politikát alkalmazott, amivel – időlegesen – 226 ezer munkahelyet védett meg, nettó közel 50 milliárd forintból. Ez rendkívül kevés ahhoz képest, hogy legalább 835 ezer foglalkoztatott dolgozott a vírushelyzet által leginkább sújtott 29 ágazatban.

Az Otthon-felújítási program megmozgatta a lakosság fantáziáját – A GKI és a Masterplast 2020. decemberi felmérésének eredményei
A lakosság rövid távú (a következő egy évre vonatkozó) lakás-felújítási és korszerűsítési kilátásai a negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak. E várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések pozitívan hatottak, a felvehető ingyen milliók sokak képzeletét indította be. A következő egy évben a lakossági szándék szerint a magyar lakásállomány csaknem 14%-án végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat, azaz 570 ezer otthon újulhat meg – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

Tőkések és jövedelmeik 2019-ben
A NAV 2019-es adatai alapján 304,830 magánszemély vallott be tőkejövedelmet (pl.: osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből stb. származó jövedelmet). A tőkejövedelmek közel fele Budapesten (34%) és Pest megyében (15%) keletkezett. Szintén magas volt a súlya Bács-Kiskun megyének (6,8%), míg Nógrád megyének egyedüliként volt 1% alatti (0,6%) részesedése.

Médiaszereplések:
2021. január 8. Molnár László a munkahelyvédelemről az ATV Startban.
2021. január 8. Molnár László a munkahelyek megvédésének elégtelenségéről. Inforádió
2021. január 7. Interjú Czelleng Ádámmal a “Belépő”-ben. 9Tv
2021. január 5. Petz Raymund a lakosság lakásfelújítási szándákairól. Inforádió
2020. december 29. Mi várható a magyar gazdaságban 2021-ben? Vértes András az ATV Start-ban