Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2021. június 21.

Az üzleti várakozások júniusban már nem javultak
A GKI konjunktúraindexe az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után májusban és júniusban is tovább nőtt, de legutóbb már csak hibahatáron belül. Az index ezzel elérte tavaly év eleji, vagyis a járvány előtti szintjét. A GKI-nak az EU támogatásával készített fel-mérése szerint, noha az üzleti várakozások gyorsabban, már májusban visszanyerték korábbi optimizmusokat, most júniusban kissé pesszimistábbak lettek. A fogyasztói bizalmi index viszont júniusban is érezhetően tovább emelkedett, s ezzel csaknem elérte válság előtti értékét.

Az Otthon-felújítási program továbbra is vonzó, de a lakosság már reálisabban értékeli a lehetőségeket – A GKI és a Masterplast 2021. májusi felmérésének eredményei
Az Otthon-felújítási program kínálta támogatási lehetőségek hatalmas érdeklődést keltettek – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának januári eredményei. Májusra a lakosság felújítási szándéka érezhetően visszaesett, 2022 végéig az összes háztartás 3%-a biztosan, 8%-a valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel. A kapott válaszok szerint a támogatás felvételéről mintegy 440 ezer család gondolkodik.

Matolcsy György most azt mondja, amit korábban Varga Mihály, és fordítva
Helycserés támadás megy a pénzügyminiszter és a jegybankelnök között, a monetáris és fiskális politikánál is felvetődött a szigorítás. Karsai Gábor cikke a G7 portálon.

Egy maroknyi cég kapja az agrárpályázati támogatások jelentős részét
A GKI Gazdaságkutató Zrt. egy korábbi cikkben elemezte a közvetlenül kifizetett agrártámogatásokat és azok megoszlását az arra jogosultak között. A közvetlenül a termelőknek kifizetett EU támogatások még uniós szinten is meglehetősen egyenlőtlenül oszlanak el hazánkban (a jogosultak 1%-a kapta a támogatások 1/3-át). A közvetlenül kifizetett agrártámogatások jelentős koncentrációját részben csökkenthették volna a Széchényi 2020 vidékfejlesztési program keretében 2015-2020 között kifizetett összegek.

e-Toplista, 2020
GKI Digital 2021-ben hatodik alkalommal publikálta a Magyarországon működő, legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsorát. A lista élén több, mint bruttó 130 milliárd forintos online forgalommal, az immár közös, magyar központú cégcsoportként működő eMAG-Extreme Digital végzett.
Az anyag teljes terjedelmében itt tölthető le.