Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Ki jár jól az új csődtörvénnyel? – Egy elbénázott szerződés jelentős károkat okozhat a cégeknek – Jogi kisokos hírlevél

EGY ELBÉNÁZOTT SZERZŐDÉS JELENTŐS KÁROKAT OKOZHAT A CÉGEKNEK
Visszavetik a cégek növekedési kilátásait az elhúzódó szerződéskötési folyamatok – állapítja meg az EY és a Harvard Law School Center 1000 jogi szakértő bevonásával készült közös kutatása.

NYOMÁS ALATT – VÁLTOZTATÁSI KÉNYSZER A KORONAVÍRUS UTÁN
Üzleteket veszítenek a cégek jogi osztályaik leterheltsége miatt – állapítja meg az EY több mint 2000 felsővezető és 1000 vállalati jogtanácsos megkérdezésével, 22 országban készült globális felmérése. A helyzet megoldását a digitalizációban és kiszervezésben látják a döntéshozók.

REKORDÖSSZEGŰ BÍRSÁGOK – MIRE UGROTT TAVALY A GVH?
96 új eljárást indított és 106 folyamatban lévő eljárást zárt le tavaly a Gazdasági Versenyhivatal, több mint 8 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki.

ÉVEK ÓTA NEM JUT DŰLŐRE AZ EU A MULTICÉGEK ADATAINAK BESZEDÉSÉVEL
Már több mint 5 éve elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely alapján az EU-ban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára adatszolgáltatást írnának elő.

KI JÁR JÓL AZ ÚJ CSŐDTÖRVÉNNYEL? A BANKOK NEVETHETNEK A VÉGÉN
Bár a jó irányba tett lépés, ugyanakkor kérdéses, hogy a magyarországi csődeljárások legfőbb problémáit képes lesz-e orvosolni a július 1-jén hatályba lépő új csődtörvény. A jogszabály vállalatokra gyakorolt várható hatásait elemezte Dr. Győrfi Attila, az Euler Hermes hitelbiztosító kár- és követeléskezelési igazgatója.

KFT-BŐL GMBH? ÚJ SEGÍTSÉG A VÁLLALKOZÁSOK SZABAD LETELEPEDÉSÉHEZ
Megszűnés nélkül, jogi személyiségét megőrizve változtathat társasági formáján és helyezheti át a székhelyét is valamelyik uniós tagállamba egy magyar kft. vagy zrt. A lépésre egy tavaly óta hatályos uniós irányelv ad lehetőséget, amely jelentős újításokat hoz a társasági jogban. Az irányelvet legkésőbb 2023. január 31-től kell alkalmazni Magyarországon is.

ZÖLDÁRAM ÉS BEFEKTETÉS: MIT HOZ A JÖVŐ ÉS A BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS A NAPELEMEKNEK?
A háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolásának változása sokakban kétségeket támasztott: megéri-e vajon jelentősebb összeget egy ilyen beruházásba fektetni? A válasz továbbra is egyértelműen igen. A napelem ugyanis mindenekelőtt évtizedekre szóló, hosszú távú befektetés, ami a környezetvédelmi előnyök mellett anyagi hasznot is hajt tulajdonosának.

LEÁLDOZIK A STRÓMANOKNAK? ELINDUL A TÉNYLEGES TULAJDONOSOK NYILVÁNTARTÁSA
Hosszú várokozás után, Magyarországon is elindul a tényleges tulajdonosok nyilvántartása. Mire lesz jó, miért szükséges ez, mik a teendők?