Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Úton a teljes átláthatóság – Szerződéskötés máshogyan – Mire kell odafigyelni a munkahelyi beléptetőrendszerek kialakításakor?

CSAK ÓVATOSAN: MIRE KELL ODAFIGYELNI A MUNKAHELYI BELÉPTETŐRENDSZEREK KIALAKÍTÁSAKOR?
A Deloitte szakértői megvizsgálták, hogy használható-e munkaidő-nyilvántartásra a kártya, és melyek a beléptetőrendszerek adatvédelmi vonatkozásai.

ÖRÖKLÉS: KÉNYES KÉRDÉST VÁLASZOL MEG EZ A FONTOS SZOLGÁLTATÁS
Az öröklési eljárás és a végrendeletek kezelése gyakran hosszas, lelkileg és fizikailag egyaránt megterhelő és időigényes procedúra.

ÚTON A TELJES ÁTLÁTHATÓSÁG: KÉSZÜL A TÉNYLEGES TULAJDONOSI NYILVÁNTARTÁS
Fontos mérföldkőhöz érkezett 2021-ben a tényleges tulajdonosi nyilvántartás (más néven UBO – „ultimate beneficial owner” – nyilvántartás). A korábbi tervekhez képest ugyan kisebb halasztás után, azonban az európai uniós pénzmosási irányelvnek, valamint az abban foglaltak átültetésének eleget tevő hazai jogszabályoknak megfelelően megtörtént a tényleges tulajdonosi nyilvántartás felállítása és annak első körös feltöltése adatokkal. A KCG Partners munkatársai által készített összefoglaló rávilágít ennek a rendszernek a hasznosságára.

VAN EGY SZEKTOR, AHOL A VITÁS HELYZETEKRE NEM VOLT HATÁSSAL A JÁRVÁNY
Az építkezések és a felújítások számának felfutásával párhuzamosan egyre több a vita is, amikor beruházók és építők, illetve fő- és alvállalkozók nem tudnak megegyezni. Ezt mutatja az is, hogy tavaly, a világjárvány ellenére, csak kismértékben csökkent az olyan esetek száma, amikor az egyik fél kérésére egy közjegyző igazságügyi szakértőt rendelt ki.

SZERZŐDÉSKÖTÉS MÁSHOGYAN: ÍGY ELŐZZE MEG A JOGVITÁKAT
Az üzleti élet szereplői közötti tranzakciókat sokszor bonyolult, minden oldaláról bebiztosított szerződések szabályozzák. Nem véletlenül, hiszen a belőlük fakadó esetleges viták rendezése kényelmetlen, hosszú folyamat, ami számos kockázattal jár. Az okosszerződések elsősorban azért garantálnak nagyfokú biztonságot a szerződő felek számára, mert automatizált módon, emberi beavatkozás nélkül képesek joghatások kiváltására, és a kódba égetett szerződésteljesítési mechanizmus utóbb megmásíthatatlan.