Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2021. október 25.

Ismét MagyarBrands díjas a GKI
A GKI 2021-ben Kiváló Üzleti Márka kategóriában ismét elnyerte a MagyarBrands elismerést.

Októberben kétéves csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe
Októberben négyhónapos stagnálás közeli állapota után új lendületet vett a GKI konjunktúraindexének emelkedése, s kétéves csúcsára került. A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások 2019 májusában voltak utoljára ilyen kedvezőek, a fogyasztói várakozások pedig háromhónapos romlás után visszaemelkedtek idei júniusi szintjükre.

Tényleg jól áll a magyar gazdaság?
Karsai Gábor véleménye a 24.hu-n.

A községek ötödében 60% alatti volt a foglalkoztatottság 2019-ben
KSH adatai szerint 2019-ben 4,49 millió (ismert lakhelyű) fő foglalkoztatott volt Magyarországon, aminek hatására a 6,3 millió főt kitevő 18-64 évesek között a foglalkoztatási ráta 72% lett. A koronavírus járvány miatti gazdasági sokk lecsengésével 2021 közepére erre a szintre állt vissza a foglalkoztatás. Területi szempontból ugyanakkor jelentős eltérések figyelhetőek meg a foglalkoztatottsági mutatókban.

Jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is
Az EU az európai klímarendelettel – az európai zöld megállapodás részeként – kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését. Ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét. A klímasemlegesség felé tett közbülső lépésként 2030-ra ambiciózus éghajlat-politikai célokat tűztek ki, és vállalták, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentik a tagországok a CO2 kibocsátást (az 1990-es értékhez képest). Ezzel kapcsolatban a GKI Zrt. megvizsgálta, hogy a legfrissebb, 2019-es adatok szerint, hogy állnak az uniós országok a klímacél elérésével. Az összehasonlító adatok 1995-től állnak rendelkezésre.