Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2022. január 24.

Megrendelhető új GKI-kiadvány: A települések vásárlóereje 2010-2020 között és várható alakulása 2025-ig
Demográfiai szempontból jelentős átalakuláson megy át a településszerkezet Magyarországon, ugyanis folyamatosan nő a városban lakók száma, míg a falvakban élőké csökken. Emellett a keresetek is egyre inkább differenciálódnak települések szerint. Ezzel összefüggésben jelentősen változik a hazai települések vásárlóereje.

Romlással zárta a tavalyi és javulással kezdte az idei évet a GKI konjunktúraindexe
A GKI konjunktúraindexe a novemberi és decemberi csökkenés után 2022 januárjában visszaemelkedett tavaly novemberi szintjére. A GKI-nak – az EU támogatásával készített – felmérése szerint az év első hónapjában az üzleti és fogyasztói várakozások is emelkedtek, de míg az előbbiek érezhetően elmaradnak, az utóbbiak jóval kedvezőbbek tavaly novemberi szintjüknél. Ugyanakkor a járvány előttihez viszonyítva az üzleti bizalmi index magasabban, a fogyasztói alacsonyabban áll.

2022 elején a háziorvosi praxisok 10%-a betöltetlen Magyarországon
A 2022. január elsejei adatok szerint 508 településen összesen 645 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon. Ez 2021 februárjához képest a betöltetlen praxisok számában 6%-os, a települések esetében 11%-os növekedést jelent. A 645 praxisból 27 közel 15 éve, 69 több mint 10 éve, 187 pedig több mint 5 éve betöltetlen. Ez nem csak azt jelenti, hogy a 6350 praxis közül minden tizedik betöltetlen, de azt is, hogy sok esetben hosszú éveket kell várni, mire egy-egy praxist újra betöltenek, annak ellenére, hogy a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra.