Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Mennyire érinti a háború a magyar cégeket?

TÖMEGÉVEL ÉRKEZTEK UKRÁN MUNKAVÁLLALÓK MAGYARORSZÁGRA
Irányadó becslések szerint jelenleg 50 ezer és 70. ezer fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén.

AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ A MAGYAR CÉGEK HÁROMNEGYEDÉT KÖZVETLENÜL ÉRINTI
A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2022. március 4. és 18. között gyorsfelmérést végzett az üzleti szféra körében a február 24-én kitört orosz-ukrán háborúnak a cégek üzletmenetére gyakorolt várható hatásáról. Összesen 742, egyenként legalább 10 főt foglalkoztató vállalat válaszolt.

MÁTÓL INDUL A NAGY TAVASZI RAZZIA – KIK KERÜLNEK CÉLKERESZTBE?
A tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés egészen április 18-ig tart.

VÉGE A VÁSÁRLÓK ÁTVERÉSÉNEK: NEM LESZNEK KAMUAKCIÓKNAK A BOLTOKBAN
Jelentős változások léptek életbe a szavatossági-jótállási előírások terén, a szabályozásba többek között beépítették a digitális termékek és szolgáltatások fogalmát, de hamarosan vége a mesterségesen megemelt árakat követő óriási akcióknak is.

FIGYELEM – LEGALÁBB NEGYEDMILLIÓ ADÓZÓNAK VAN FELADATA A NAV SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ TERVEZETÉVEL
A NAV által elkészített, március elejétől már elérhető SZJA-bevallási tervezeteket mintegy negyedmillió magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. Különösen azoknak a gyereket nevelő szülőknek lehet érdemes mielőbb lépniük, akik – bár jogosultak – nem, vagy csak részben kapták meg az SZJA-visszatérítés összegét – hívta fel a figyelmet a Moore Hungary.

EZEKRE A MUNKAJOGI KÉRDÉSEKRE ÉRDEMES FIGYELNI HÁBORÚS HELYZETBEN
A járványhelyzetből éppen kifelé araszoló munkáltatók az elmúlt napok, hetek háborús eseményei következtében új kihívásokkal szembesültek, amelyek a munkajogi szabályok ismételt átgondolását teszik szükségessé.

KÖNNYEN A NAV HONLAPJÁRA KERÜLHETNEK A CÉGEK
Február elsejétől fontos szabályozás lépett életbe, amely lényegében a vállalkozások tulajdonosi körében bekövetkezett változások rendszeres monitorozására sarkallja a cégeket. Amennyiben ezt elmulasztják, könnyen a NAV honlapjára kerülhetnek, ahol az adóhatóság közzéteszi az érintett szervezet nevét és adószámát, tehát egyfajta „fekete listát” állít a „megbízhatatlan” vagy „bizonytalan” besorolási kategóriába esett cégekről.