Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2022. június 9.

Változatlanul népszerű az állami támogatás a lakásfelújítók körében – A GKI és a Masterplast 2022. májusi felmérésének eredményei
Az Otthon-felújítási program sokak fantáziáját mozgatta meg, az elmúlt egy évben mindvégig magas volt a lakossági érdeklődés a támogatási lehetőségek felhasználása iránt. Nem hozott e téren érdemi változás az idei második negyedév sem – ezt mutatják a GKI és a Masterplast közös kutatásának, felmérésének eredményei. A májusi megkérdezés eredménye szerint 2022 végéig az összes háztartás 7,8%-a biztosan, 12,4%-a valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel. A legnépszerűbb célok a fürdőszoba, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás, de sokan szeretnének külső nyílászárókat cseréltetni, illetve napelemes és kollektoros rendszereket kiépíttetni.

Létezik-e extraprofit – ha nincs, miért adóztatjuk, ha van, miért nem azt adóztatjuk
A Kormány a költségvetési túlköltés miatti elszaladó hiányt speciális adókkal (extraprofit adókkal) kívánja finanszírozni. A hivatkozás az, hogy egyes ágazatok az áremelkedések miatt jelentős többlet nyereséget érnek el. Ennek ellenére mégsem a nyereséget (profitot, adó előtti eredményt), hanem az adott ágazatok, cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre. Az, hogy a megszokáson kívül mi okozta az adóztatni kívánt cégek kiválasztását, más hivatalos magyarázat nem született.

Háború és éhínség
A Magyar határnál háború dúl – mégpedig a világ élelmiszer-ellátásában jelentős szerepet játszó két állam között. Mi lesz most? Eljön az apokalipszis? Tényleg megfizethetetlen árak és éhezés vár ránk és a világra?
Némethné Pál Katalin cikke a mezőgazdaság jövőjéről mely, a 168 óra 2022. évi 21. számában jelent meg.

Médiaszerepléseink:
2022. június 3.
Karsai Gábor az extraprofitadókról az Európa Rádióban.
2022. június 2.
Molnár László a Portfolio.hu podcastjában a mért és valóságos infláció különbségéről.
2022. május 27.
Molnár László az érzékelt és mért infláció eltérésének okairól.