Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2023. február 27.

Apró lépésekkel, de negyedik hónapja emelkedik a GKI konjunktúraindexe
Februárban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak, azonban továbbra is rossz hangulatot tükröznek. A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint a fogyasztók még mindig pesszimistábbak, mint 2020-ban, a Covid-jár-vány kitörésekor kialakult pánik idején voltak. Ehhez képest az üzleti szektor várakozásai kedvezőbbek, nagyjából a 2020 véginek felelnek meg. Most a legkevésbé a szolgáltató cégek pesszimisták, januárban még az ipariak voltak azok. A foglalkoztatási helyzet meg-ítélése alig változott, a cégek áremelési törekvése és a fogyasztók inflációs várakozása azonban érezhetően mérséklődött.

Sikeres-e az újraiparosítás: mit mutatnak a számok?
„Helyzeti előnyben vagyunk: egy évtizede folytatjuk az újraiparosítást, és továbbra is azon az eredményes úton kívánunk haladni, amely mentén hazánk új európai hadiipari és elektromobilitási csomóponttá vált.”1 – írta véleménycikkében a gazdaságfejlesztési miniszter. Érdemes áttekinteni, hogy a fenti állítást mennyire támasztják alá az adatok. Ha a 2022-es III. negyedévi KSH adatokat tekintjük, akkor látható, hogy a feldolgozóipar súlya (az elmúlt évtized bőkezű támogatáspolitikájának ellenére) a GDP-ben 20,4%, a foglalkoztatásban pedig 20,8%. Eközben pl. a szolgáltatásoké rendre 69,1, illetve 61,8%, vagyis háromszor nagyobb. 2010-hez képest a feldolgozóipar súlya csökkent a GDP-ben (2010: 21,3%), miközben a foglalkoztatásban nem változott. Mindez nem éppen egy sikertörténet számai.

Túlárazottak-e a hazai lakások?
A KSH lakásárindexe szerint 2022 harmadik negyedévében a lakásárak növekedési üteme megtorpant, az előző negyedévhez képest az emelkedés mindössze 1% volt. Ez különösen annak fényében alacsony ütem, hogy az első negyedévben még 9,4%-kal ugrottak fel a lakásárak egy negyedév alatt. Ugyanakkor az éves növekedés még így is 21% volt 2022-ben.

Magyarország, mint regionális középhatalom – Mit mutatnak az elmúlt évtized számai?
2022 végén jelent meg a Kormány egyik tanácsadójának víziója Magyarország következő évtizedre vonatkozó stratégiájáról. Eszerint: „A következő évtizedben a Magyarország előtt álló legnagyobb stratégiai kihívás az, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből, és … Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el.”

Médiaszerepléseink:
Ez csak hiú ábránd, idén már nem lesz egyszámjegyű infláció. Karsai Gábor a Népszava “Hol élünk?” podcastjának vendége volt. 2023. 02. 25.