Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Új sláger: az UMFORG hitel

Sikeresnek tekintik a szakemberek a február közepe óta elérhető, az érdeklődő vállalkozások számára 140 milliárdos keretet biztosító, és akár 200 millió forint összegben is igényelhető Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt (UMFORG).

„Jelentős az érdeklődés az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel iránt” – foglalta össze az elmúlt majd két hónap tapasztalatait Laincsek János, a Raiffeisen Bank kisvállalati területének vezetője- „mivel jól megfigyelhető az a tendencia, hogy a vállalkozások a beruházásaik megvalósításával kivárnak, és inkább forgóeszköz finanszírozásra keresnek használható, kedvező kamatozású konstrukciókat. A forintnak az elmúlt hetekben, hónapokban megfigyelhető nagyon intenzív mozgásainak következtében a legtöbb kkv ma már nemcsak használható és kedvező kamatozású, hanem árfolyamkockázattól mentes finanszírozási formát keres.”
A hitelkonstrukció jelenlegi feltételrendszerének leginkább a termelő/gyártó tevékenységet végző vállalkozások felelnek meg, mivel döntően ők rendelkeznek forgóeszközökkel. Ebből fakadóan leggyakrabban az ilyen típusú vállalkozások élnek ezzel a hitelfelvételi lehetőséggel. A bank eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a termelő/gyártó cégek közül jellemzően a magasabb árbevétellel (100 millió feletti), és jellemzően nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek igényelték az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt.

„Ebből persze nem szabad azt a téves következtetést levonni, hogy a mikro vállalkozások bármiféle hátrányt szenvednének a hitelbírálat során”- tette hozzá Laincsek János.” A termék a kis- és középvállalkozásoknak szól, amely kategóriába ugyanúgy beletartoznak a néhány millió forintos árbevételű mikro vállalkozások, mint a több milliárd forintos árbevétellel rendelkező középvállalatok.

A mikro vállalkozások hitelfelvételét az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel esetében az is segíti, hogy semmi akadálya nincsen akár kisebb összegű, 1-2 millió forintos nagyságrendű hitelfelvételének.

Az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt – az állami szabályozás miatt – a kereskedelmi cégek nem vehetik igénybe, pedig ebből a szegmensből is nagyon erőteljes érdeklődés mutatkozik a konstrukció iránt. A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy bíznak abban, hogy valamilyen formában a jövőben a kereskedelmi szektor is részesülhet a forgóeszköz-típusú támogatott hitelekből.

Mint Laincsek János elmondta, a jelenlegi gazdasági helyzetben jelentősebb igényt elsősorban a forgóeszközhitelek iránt érzékelnek, ezért értékesítési volumeneket tekintve is sokat várnak ettől a konstrukciótól. A Raiffeisennél erre az évre 30 milliárd forint körüli támogatott hitelkihelyezést terveznek, amelynek jelentős része, várakozásaik szerint megközelítőleg 50%-a forgóeszköz hitel lesz. Számításaik szerint ez hozzávetőlegesen 600-700 ügylet keretében valósulhat meg. A kisvállalati üzletág vezetője megerősítette, hogy a támogatott hitelek népszerűségével szemben a piaci, nem államilag finanszírozott vállalati hitelezés korábbi években tapasztalt rendkívül dinamikus növekedése megtorpant.
Forrás: portfolio.hu