Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Megváltoztak a munkaügyi ellenőrzés szabályai, egy meglepő új szankció – 2021/8. szám

Megváltoztak a munkaügyi ellenőrzés szabályai, egy meglepő új szankció
Az új törvény értelmében 2021. március 1. napjától a munkaügyi hatóság feladat- és hatáskörét a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság vette át. A be nem jelentett foglalkoztatás esetén az egy hónapnál rövidebb időtartamú jogsértés fennállásakor a hatóság a szabályszegés kezdetétől számított egy hónapra visszamenőleg eső dátumot tekinti a jogviszony kezdetének.
Tovább olvasom

Felszabadították a SZÉP-kártyát
Április 25-től a szálláshely, vagy a szabadidő zsebből is lehet költeni a vendéglátásra – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

Megtriplázódott tavaly az otthonról dolgozók száma
Az elmúlt tíz év 2,9 százalékos átlagának háromszorosára, 8,6 százalékra nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya Magyarországon.
Tovább olvasom

Munkavégzés munkaszüneti napon
Munkaszüneti napokon sokszor a munkáltatók és munkavállalók nagy része hosszú hétvégére számíthat, azonban bizonyos munkavállalói csoportok részére a munkaszüneti nap is munkavégzést tartogathat.
Tovább olvasom

Visszafordított áfa a munkaerő-kölcsönzésben: maradtak kivételek
Az Európai Unió rendelkezésének megfelelően 2021. április 1-jei hatállyal megváltoztak a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások áfakezelési szabályai is és megszűnik a fordított áfa alkalmazásának kötelezettsége a legtöbb esetben.
Tovább olvasom

Ha a kártérítés krízisbe sodor – a munkavállalói kártérítés bírói mérséklésének lehetősége
A Munka Törvénykönyve szerint a bíróság a munkavállalót rendkívüli méltánylást érdemlő körülmények alapján a kártérítés alól részben mentesítheti. Cikkünkből megtudhatja, hogy mit vizsgál ilyenkor a bíróság.