Csongrád Megyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2021. augusztus 09.

Tényleg sikeres volt a keleti nyitás?
A 2010-es választásokat követően a kormány meghirdette (a sikertelen déli, arab stb. mellett) a keleti nyitás politikáját. Ennek keretében a magyar adófizetők pénzéből kínai és orosz gigaprojektek valósulnak meg Magyarországon, például a Paksi Atomerőmű bővítése (4-5 ezer milliárd Ft), a Budapest-Belgrád vasútvonal (700 milliárd Ft), vagy újabban a Fudan egyetem budapesti campusa (540 milliárd Ft). Ez utóbbi kettő egyikéről sem készült hatásbecslés, s a háztartásonként 310 ezer Ft-ba kerülő két beruházás a soha meg nem térülő beruházások közé kerül majd. Annak érdekében, hogy megtudjuk, más területeken sikeresebb-e a program, megvizsgáltuk az exportra és a működő tőke bevonásra (FDI) gyakorolt hatást is. Az export mutatja meg, hogy a magyar vállalkozások számára létrejött-e új felvevőpiac, az FDI pedig azt, hogy sikerült-e új termelő kapacitásokat, munkahelyeket létrehozni Magyarországon.

Ha nem fogja vissza magát a kormány, nem lehet letörni az inflációt
Karsai Gábor cikke a G7 portálon.

Csúcson a lakásfelújítási kedv – A GKI és a Masterplast 2021. júliusi felmérésének eredményei
A lakások felújítására és korszerűsítésére a mainál sosem volt jobb alkalom – ez az üzenet olvasható ki GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből, ami a lakosság ezirányú terveinek és szándékainak felmérésére irányult. A kapott válaszok szerint a következő egy évben a lakóingatlanok 17%-a (azaz mintegy 700 ezer lakás) esetében kerülhet sor kisebb-nagyobb renoválásra. Az általános eufória legkevésbé a panellakások tulajdonosait érintette meg. A felújítást tervezők 40%-a állami támogatást is igénybe venne.

Fenyegeti-e Magyarországot a tömeges bevándorlás?
A 2015-ös migrációs válság óta rendszeresen téma egyes magyar médiákban a migránsok beáramlása, illetve ezzel kapcsolatban az EU reakciói. Ez annak fényében kiemelten érdekes, hogy 2015 és 2020 között összesen 2788 menekültet fogadott be Magyarország. Ezt a képet árnyalja, hogy a KSH adatai szerint 2020-ban közel 200 ezer külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon.

Médiaszerepléseink:
2021. augusztus 3.
Petz Raymund a nagyon magas lakásfelújítási kedvről.