Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2021. augusztus 30.

Augusztusban is felfelé araszolt a GKI konjunktúraindexe
Az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban már csak lassan araszolgatott felefelé a GKI konjunktúraindexe. A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások augusztusban is kissé javultak, a fogyasztóiak viszont július után augusztusban is némileg romlottak.

A lassú kihalás fenyegeti a magyar települések egyötödét
Magyarország egyik kezelendő kihívása az elöregedő társadalom. A KSH adatai szerint 2010 és 2020 között a 18 év alattiak népességen belüli aránya 18%-ról 16%-ra csökkent, a gyermeket már nagy valószínűséggel nem vállaló 40-59 év közöttiek aránya 28%-ról 30%-ra, míg a 60 év felettiek aránya 22%-ról 26%-ra nőtt. Az adatokban az időközben külföldre távozó 350 ezer, jellemzően 50 év alatti nincs is benne. Az elöregedés és a népességfogyás nem csupán országos probléma: sok települést sújt nemcsak a nemzetközi, hanem a belső elvándorlás is.

Erős első félévet zártak a hazai webáruházak
A GKI Digital – Árukereső.hu elemzése szerint a járvány hatására tavaly hirtelen hatalmasat bővülő online kiskereskedelem meg tudta tartani a lendületét. A bővülés 2021 első félévében 30% volt, ezen belül az első negyedévi 44%, a második negyedévi 21%.