Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2022. április 25.

Áprilisban hároméves csúcsára ugrott a GKI konjunktúraindexe
A GKI konjunktúraindexe áprilisban 2019 tavaszi, vagyis jóval Covid-válság előtti szintjére ugrott. Ezt a szintet a válság óta csak egyetlen hónapban, 2021 októberében sikerült megközelítenie. A GKI Gazdaságkutató (www.gki.hu) által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint minden ágazat és a fogyasztók várakozása is jelentősen javult. Áprilisban az Ukrajna elleni orosz támadást követő aggodalmakra már szinte csak a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatos, csökkenő, de még mindig nagy pesszimizmus emlékeztet.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lesz a lakmuszpapír
A kormány szerint Magyarország őrzi költségvetési stabilitását, miközben az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiány közel háromnegyedét. Karsai Gábor cikke a G7 portálon.

Az ingatlanos szakma derűlátó, de a lakosság elbizonytalanodott – A GKI és a Masterplast 2022. márciusi lakáspiaci felmérésének eredményei
2022 első negyedévében az ingatlanos cégek kilátásai alig változtak az előző felméréshez képest, de a lakossági szándékok – nyilván nem függetlenül a háborús félelmektől – valamelyest elbizonytalanodtak. Végeredményben az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke is 10-10 ponttal csökkent negyedéves alapon. Az áremelkedési várakozások erősödtek: a használt lakások ára a következő 12 hónapban 5-6%, az új lakásoké 10%-kal emelkedhet – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

Médiaszerepléseink:
2022. április 11.
Karsai Gábor a magas infláció okairól és következményeiről a Tilos rádió “Sznobok órája” című műsorában

2022. március 31.
Karsai Gábor az orosz-ukrán háborúnak a magyar gazdaság pályája gyakorolt hatásáról. Spirit Rádió.