Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2023. január 30.

Talán túl van a mélypontján a GKI konjunktúraindexe
Januárban minimálisan mértékben, de harmadik hónapja emelkedett a GKI konjunktúra-indexe. A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index javulása e negyedév alatt összesen is hibahatáron belüli, s szintje továbbra is a Covid-járvány kirobbanásakor tapasztalt pánikra jellemző alatt maradt. Az üzleti bizalmi index emelkedése ennél kissé érzékelhetőbb, szintje nagyjából a két évvel ezelőttinek felel meg.

Költségvetési kockázatok és mellékhatások
Karsai Gábor elemzése a G7 portálon

A nyugdíjasok pénzügyi helyzetük drasztikus romlását várják idén
A magyar lakosság 2014-től 2022 tavaszáig (a Covid válság első néhány hónapját leszámítva) semlegesen ítélte meg háztartásának következő egy évre vonatkozó pénzügyi helyzetét.1 Ezt követően az index értéke fokozatosan csökkent és jelenleg a 2012-es szintjén áll, melynél alacsonyabb csupán három időszakban volt: 1995-1996-ban, 2006 végén, illetve 2009 első félévében.

A háromszorosára növekvő áramár a cégek villamosenergia felhasználását 6%-kal mérsékelte
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022 novemberében 94 Ft/kWh volt, ami a 2021. novemberi 32 Ft/kWh árhoz képest mintegy háromszoros árat jelent.

Médiaszerepléseink:
Idén 20% közelében lehet az áremelkedés éves üteme. Karsai Gábor az infláció okairól és a várható áremelkedésről. 2023. január 26. Európa rádió